Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. jakich przypraw można użyć do kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film