Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Kochamy jedzenie włoskie bo jest pyszne, sycące oraz nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują rzadsze dania – tortellini, polentę i desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce stosuje włoskie produkty, czy w menu są też nie tak popularne włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz dania z wielu zakątków Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wino włoskie
Jakakolwiek knajpka włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać trunków. Obiad z całą pewnością musi obejmować również aperitiff. Odrobina alkoholu to przy włoskim posiłku standard. o La grande Mamma Klasyczne wina z Włoch to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i marsala z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która umie przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film