Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak schematycznych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film