Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne tradycje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma de facto wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyborna oraz sycąca.