włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń i duża dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie potrawy

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. włosi gotują Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film